Wat is er gebeurd in 2010

Ruin een week geleden ben ik teruggekomen uit Cambodja. Daar was het heerlijk warm…ik wil dus eigenlijk het liefste weer zo snel mogelijk terug, maar ik zal moeten wachten tot 3 januari als de volgende Vietnam/Cambodja reis weer op stapel staat.

Thuis zitten geeft me wel de gelegenheid om deze brief te schrijven en jullie op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van de Stichting Shanka.

Het is zo geweldig om te zien dat steeds meer mensen geld geven aan de Stichting, het geeft mij écht het gevoel dat ik goed bezig ben.

Dit jaar is er ruim € 10.000,00 binnengekomen, weer meer dan vorig jaar! En van al dat geld is er nog geen € 100,00 besteed aan indirecte kosten (kosten KvK, bankkosten e.d.) 99% van het geld wordt dus ook daadwerkelijk besteed.

Waaraan?

Ik moest dit jaar nog het grootste gedeelte van de buitenvloer betalen. Iedere keer als ik weer bij het weeshuis ben, denk ik “goh, dat ziet er toch geweldig uit”, en moeder en kids zijn er erg blij mee, het huis blijft zo veel schoner van binnen.

Het grootste gedeelte van het geld wordt besteed aan voedsel, dagelijks heeft de moeder circa 35 $ nodig om de monden (minimaal) te voeden. Ik ga altijd met mijn groepen naar het weeshuis en dan wordt er weer het nodige aangeboden, maar daarnaast stuur ik ook regelmatig geld naar Bo Bo (de supervriendelijke gids die zo ontzettend betrokken is bij het weeshuis) voor de tijden dar ik daar niet ben (Bo Bo geeft mij altijd keurig bonnetjes van alles wat er gekocht is). Ook het komende jaar blijft voedsel prioriteit nummer 1, vooral omdat de Japanners besloten hebben om niet meer te helpen, van de reden ben ik (nog) niet op de hoogte.

Twee meisjes, Kimli en Kamra, zijn nu aan het studeren aan de universiteit. Kimli heeft als hoofdvak economie en Kamra richt zich op de agrarische sector. Al hun studiekosten worden vanaf dit jaar ook door Shanka betaald.

Water is net als overal in de wereld van levensbelang. Wij zijn gewend om de kraan op ten draaien en schoon drinkwater komt te voorschijn; in Cambodja is dat geen vanzelfsprekendheid! Ik heb begin december (ik ben een week langer in Cambodja gebleven na afloop van de reis) samen met Bo Bo en een aannemer een aantal dorpen bezocht om te kijken waar er behoefte is aan waterpompen. Dat was dus écht schrikken, er zijn zoveel dorpen in de omgeving waar men geen schoon drinkwater heeft, waar moest ik in vredesnaam beginnen??????

Gewoon op mijn gevoel heb ik drie plekken uitgezocht (met een familie sta ik op de foto) en daar zullen nu waterpompen  (350 $ per stuk) worden geslagen (circa 10 meter diep), zodat een groot aantal families de komende jaren wel goed drinkwater hebben. Als de aannemer zijn werk goed doet (in januari ga ik het controleren) dan zal Shanka hopelijk op dit gebied ook meer gaan betekenen voor de Cambodjaanse bevolking.

Ik weet dat het zonder jullie steun absoluut onmogelijk zou zijn geweest om deze projecten te kunnen uitvoeren en uit het diepst van mijn hart wil ik iedereen dan ook ontzettend bedanken voor alle giften.

Ik wens jullie fijne kerstdagen en een gezond en liefdevol 2011

Frits.