Wat is er gebeurd in 2012
Update 24 juni 2012


Waterpompen
Omdat waterpompen nog steeds een bittere noodzaak zijn, blijft de Stichting daar veel geld in ‘pompen’, met succes!


Inmiddels zijn er 33 (foto’s van nummer 31 en 32) pompen geplaatst in de omgeving van Siem Reap en vandaag heb ik dankzij veel nieuwe giften aan Bo Bo gevraagd om 7 nieuwe pompen te laten plaatsen en deze zijn hopelijk geplaatst als ik begin augustus weer in Siem Reap ben voor mijn werk.

 

Muskietennetten
Als ik met mijn groep van Phnom Penh naar Siem Reap rijdt, stop ik altijd in Baray, het dorpje waar ook 2 (zwaardere) pompen zijn geplaatst. Iedere keer koop ik in Phnom Penh ook een aantal muskietennetten en die delen we daar dan uit.
Voor de kinderen zijn muskietennetten ook van levensbelang, veel kinderen in Cambodja sterven niet alleen door gebrek aan schoon water maar ook aan de steken van malaria muggen.
Ook in de omgeving van Siem Reap bestaat er grote behoefte aan goede bescherming tegen muggen maar voor de bevolking is de aanschaf van een net voor een paar dollar al een groot probleem.
Daarom heb ik samen met Bo Bo  tijdens mijn laatste bezoek aan Siem Reap in maart een dorp uitgezocht waar we aan iedereen een muskietennet konden geven.
Dit was voor mij echt een bijzondere dag, bij aankomst in het dorp hadden alle inwoners van dit dorp zich verzameld bij het dorpshuis en onder leiding van het dorpshoofd werden de netten op een geordende manier uitgedeeld.
Het was leuk om te ervaren hoe Cambodjanen van zo’n ochtend een gezellige bijeenkomst maken, iedereen zat in groepjes van pakweg 25 man bij elkaar en druk kletsend wachtte iedereen geduldig af tot hij of zij aan de beurt was.
Ik voelde me eerlijk gezegd wel een beetje verlegen worden om als enige ‘grote neus’ daar als een soort Sinterklaas deze 375 netten uit te delen, op een gegeven moment heb ik het dan ook maar overgelaten aan Bo Bo en ben ik zelf maar ergens in een hoekje gaan zitten…….

 

Maar omdat het volgens mij weer een goede besteding was, wil ik ook hier in de toekomst mee doorgaan!

 

Huisje
Tijdens mijn laatste bezoek aan Siem Reap kwamen Bo Bo en ik bij een huis op het platteland dat nagenoeg op instorten stond. De mensen die daar woonden (in de buurt van Angkor Wat) hadden geen goede eigendomsdocumenten en daarom konden ze ook geen toestemming krijgen om hun huis te verbeteren (waar ze overigens ook geen geld voor hadden). In Cambodja is echter alles te regelen voor geld en daarom heb ik besloten om ook hier geld (slechts 50 $) in te stoppen, hoewel ik eigenlijk fel tegen het hele corruptie systeem ben, maar nood breekt soms principes.
Als de papieren in orde zijn, wil ik kijken hoe ik deze mensen verder kan helpen, wordt dus vervolgd !