Beste donateurs,

 

Als Kruidvat Fotoservice iets sneller had gewerkt (of als ik natuurlijk de opdracht eerder had verstuurd........) dan was deze brief met foto's nog voor de kerstdagen in jullie huis beland, maar helaas mocht dat niet zo zijn.
Wat is er afgelopen jaar gebeurd? (met Shanka)

 

Weeshuis
Voor mij blijft het weeshuis "Happy Family" in Siem Reap prioriteit nummer 1, gewoon om dat ze daar zo afhankelijk zijn van de giften van de Stichting maar natuurlijk vooral ook omdat mijn hart daar ligt.
Eind november, begin december was ik een paar weken in Siem Reap en hoe heerlijk is het dan om op mijn fiets (krijg ik te leen van Bo Bo, de gids) door Siem Reap te fietsen en dan even het weeshuis aan te doen.
Maakt niet uit of ik wel of niet iets bij me heb, iedere keer word ik zeer enthousiast ontvangen door de kinderen, hartverwarmend!
Het liefst kom ik zo rond etenstijd, niet omdat ik gratis een hap eten mee wil pakken, nee, ik wil graag zien of de kinderen goed te eten krijgen en gelukkig is dat altijd het geval.
Wat is goed eten?
Op de foto zie je dat de moeder bezig is met een goed gevulde noedelsoep met veel verschillende groentes, noedels natuurlijk en een beetje vlees; een andere keer is het rijst met groente en een stukje vis, soms een soort pannenkoeken met groenten, eigenlijk is het altijd voedzaam en gezond, en daar gaat het toch om.

 

Hoewel de kinderen er allemaal gezond, schoon en blij uit zien maak ik me toch een beetje zorgen om het voortbestaan. Het was altijd zo dat er een stuk of zes wat oudere meisjes (16-18 jaar) aanwezig waren die moeder meehielpen met wassen, schoon maken en eten koken.
Daarnaast was er een vrouw van middelbare leeftijd ook altijd aanwezig, zij was eigenlijk in vaste dienst om ook een deel van de huishoudelijke taken te doen.
Maar in afgelopen periode mistte ik iedere keer deze vrouw en ook de oudere meisjes en tja, probeer in Cambodja er dan maar eens achter te komen wat er aan de hand is, Cambodjanen houden niet van directe vragen (en daar zijn wij Nederlanders zó goed in.......), dus via een omweg moeten de vragen gesteld worden.
Uiteindelijk ben ik er wel achter gekomen, de vaste werkkracht is ontslagen omdat er geen geld meer was om haar salaris te betalen en de oudere meisjes hebben allemaal het weeshuis verlaten.
Deze meisjes die natuurlijk allemaal naar school gaan/gingen en daar ook vriendinnen hebben, wilden op zaterdagavond ook wel eens met deze vriendinnen uit gaan (in Siem Reap betekent dit, gezellig met elkaar ergens bij de rivier op het gras zitten kletsen, vreselijk onschuldig) maar moeder verbood dit, moeder is een beetje conservatief en vindt dat meisjes van die leeftijd niet 's avonds op straat zijn, daar komen alleen maar slechte dingen van (haar mening) en zij had daar dan geen controle over.
Blijkbaar zijn deze meisjes opstandig geworden en hebben ze het weeshuis verlaten, op zoek naar meer vrijheid.


Wat ik ook geprobeerd heb, ik weet niet waar deze meisjes nu in Siem Reap wonen en wat ze doen, bij al mijn vragen kreeg ik het standaard Cambodjaanse antwoord "i don't know" .
Ik begreep wel dat ze zo nu en dan hun gezicht nog laten zien in het weeshuis en ik hoop dan ook dat het goed met ze gaat, ik had ze overigens graag zelf willen spreken.

 

Maar dit alles betekent wel dat de moeder er nu grotendeels alleen voor staat, de andere jongere kinderen helpen wel mee, maar die kunnen natuurlijk nog niet zo veel.
Gelukkig is de gezondheid van moeder weer goed maar ik betwijfel of ze dit alleen zo volhoudt.
Maar wat er ook gebeurt, de stichting zal de kinderen nooit laten vallen!!

 

Pompen
Afgelopen jaar zijn er 20 nieuwe waterpompen bijgekomen (van de laatste 5 heb ik nog geen foto's, deze pompen moeten nu ongeveer klaar zijn) en dat is toch ook weer een mooi resultaat.
De meeste pompen krijgen een naamplaat met daarop Stichting Shanka maar het komt ook regelmatig voor dat gasten die met mij mee zijn geweest naar Cambodja, zelf een pomp financieren en dan komt hun eigen naam er op te staan, er staan dus al redelijk wat Nederlandse namen in Siem Reap!

 

Vietnam
In Vietnam heb ik tot op heden weinig activiteiten kunnen ontplooien, eigenlijk omdat de tijd daarvoor iedere keer ontbreekt, ik trek daar van Noord naar Zuid, zonder veel vrije tijd.
Maar in de Mekong delta is ook een groot probleem met schoon water, net als in Cambodja, en daarom vertrek ik 30 december richting de Mekong, ik kan dit mooi doen omdat ik 13 januari met een reis voor SRC begin in Vietnam.
De Vietnamese agent die alle zaken voor SRC regelt, vond dit zo'n mooi initiatief dat zij mij gedurende die tijd gratis een auto met chauffeur en een lokale gids ter beschikking heeft gesteld, prachtig toch?
Ik weet nu echt nog niet wat ik ga tegen komen en wat ik daar kan doen, de Vietnamese gids kent de weg en we zullen vast iets voor de bevolking daar kunnen betekenen.
Volgend jaar doe ik jullie daar verslag van !

 

Rest mij nu nog iedereen wederom heel erg te bedanken voor alle financiële steun afgelopen jaar en voor 2014 wens ik iedereen een goede gezondheid en voorspoed in het leven toe.

 

Hartelijke groeten,
Frits van Norden