Enschede, 4 maart 2016

Beste donateurs,

Volgens mij ben ik nooit zó laat geweest met het versturen van een verslag, maar ik kan altijd weer als excuus gebruiken dat ik veel op reis was, en dat was gelukkig ook weer zo.

Deze keer drie foto’s bijgevoegd waar natuurlijk allemaal weer een verhaal achter zit.
Dat ik in januari niet aanwezig was in Nederland, had alles te maken met de foto van het prachtige Cambodjaanse bruidspaar en een iets vermoeid ogende Frits.
Degene die ooit in het weeshuis in Siem Reap geweest zijn, zullen het bruidje vast niet herkennen, make-up doet een boel, maar dit is Khemarak en haar man.
Zij is door de jaren heen altijd mijn lievelingetje geweest en mede met hulp van de Stichting heeft ze ook kunnen studeren in Phnom Penh, daar heeft ze ook haar man leren kennen.
Nadat ik haar een aantal jaren kende, vroeg ze mij of ze voortaan ‘daddy’ tegen me mocht zeggen, daar had ik natuurlijk geen bezwaar tegen en zo had ik er zonder er iets voor te hoeven doen opeens een dochter bij.
Zoals een goede Cambodjaanse dochter betaamt, heeft ze mij vorig jaar ook toestemming gevraagd of ze mocht trouwen, ik kende hem inmiddels, ik moest er natuurlijk wel een beetje om lachen, dat zou bij ons in Nederland écht niet meer gebeuren.
En toen ik natuurlijk daar positief op reageerde, kwam dan ook direct de vraag of ik dan ook op de bruiloft wilde komen.
Gelukkig paste dit qua werk perfect en zo kon ik voorafgaand aan een reis voor SRC eerst naar Siem Reap gaan om hun bruiloft bij te wonen.
Voor mij écht één van de bijzonderste dagen uit mijn leven, die ik dan ook voor geen goud had willen missen.

Van het weeshuis zelf verder geen foto’s, het loopt daar allemaal gelukkig goed, op dit moment zijn er nog 21 kinderen in het weeshuis, langzaam maar zeker vliegen er steeds meer uit en ook dit jaar kwam ik een aantal regelmatig tegen in Siem Reap, gelukkig allemaal met een voor Cambodjaanse begrippen goede baan.
Zolang het weeshuis bestaat, zal de Stichting hen blijven steunen, moeder is altijd weer heel blij als ik haar een enveloppe overhandig, ze kan tegenwoordig zelfs Thank You zeggen, haar eerste engelse woorden!

Deze keer een foto van een pomp, afgelopen jaar nummer 100 bereikt, met daarop twee mensen die voor mij onmisbaar zijn bij het plaatsen van de pompen. Voor wie mee is geweest op reis naar Cambodja, zal de ene direct herkenbaar zijn, Bo Bo , mijn vaste gids die zorgt voor de coördinatie en de eerste inspectie van de pompen.
De andere man is mijn vaste aannemer die samen met zijn team er voor zorgt dat de pompen geslagen en geplaatst worden.
Ook dit jaar weer zoveel mogelijk pompen gecontroleerd en het blijft goed om te zien hoeveel mensen je gelukkig kunt maken met voor ons zoiets vanzelfsprekends als water.
Gaan we dus gewoon mee door in 2016 !

Fietsen Vietnam
Met Chi, één van de gidsen in Vietnam, een man uit de Mekong delta, ben ik in 2015 begonnen met een fietsproject in de armere gedeeltes van de Mekong delta.
We hebben daarvoor twee scholen geselecteerd en in overleg met de directie van de scholen zijn in totaal 20 kinderen gekozen die in aanmerking konden komen voor een gratis fiets.
Moeilijk om kinderen te selecteren, iedereen wil natuurlijk een nieuwe fiets maar we hebben vooral gekeken naar de noodzaak (school ver van hun huis) , de leerinstelling van de kinderen en uit wat voor een gezin de kinderen kwamen.
Afgelopen september, aan het begin van het nieuwe schooljaar, zijn de fietsen aan de trotse kinderen overhandigd, helaas kon ik er niet bij zijn maar omdat we besloten hebben ook hier een vervolg aan te geven, hoop ik in dit jaar op een herkansing, maar dat hangt natuurlijk ook weer deels af van mijn reisplanning.

Dank
Ook voor afgelopen jaar wil ik iedereen natuurlijk weer heel hartelijk danken voor alle steun die de Stichting heeft gekregen, zonder jullie was het allemaal weer niet mogelijk geweest!

Hartelijke groeten,

Frits van Norden