Water in Cambodja

 

Als ik met een reisgezelschap met de bus van Phnom Penh naar Siem Reap rij, stoppen we meestal in een groot uitgestrekt dorp, genaamd Baray. Hier zijn de leefomstandigheden zeer primitief: amper schoon drinkwater en over sanitaire voorzieningen hoef ik het al helemaal niet te hebben.
Water is van essentieel belang voor de welvaart van Cambodja, en niet alleen voor de welvaart, ook voor de volksgezondheid is schoon drinkwater van levensbelang. Er sterven helaas veel kinderen door uitdroging, dit weer als gevolg van diarree die veroorzaakt wordt door het drinken van vervuild water. In de dorpen op het platteland hebben de mensen vaak alleen maar de beschikking over een open waterput. Dit water wordt uit een paar meter diepte uit de grond gehaald, maar raakt natuurlijk constant vervuild doordat het zo dicht aan de oppervlakte zit.

 

Daar moet natuurlijk wat aan gebeuren! En gelukkig gebeurt dat ook, op veel plaatsen in Cambodja worden door buitenlandse hulpverleners waterpompen geplaatst. De stichting, heeft besloten om daar ook haar steentje aan bij te dragen. Samen met de Cambodjaanse gids Bo Bo heb ik in de buurt van Siem Reap het platteland bezocht om te kijken waar pompen nodig zijn en ik moet zeggen dat ik daar aardig van schrok. Als je genoeg geld hebt dan moet je wel duizenden van deze pompen plaatsen om iedereen van schoon drinkwater te voorzien. Maar het begin is gemaakt, ook vrienden en reizigers van SRC-Cultuurvakanties hebben besloten een pomp te sponsoren. Daardoor zijn er inmiddels zeven geplaatst en met de volgende is men inmiddels al weer bezig.

 

Er wordt zo niet alleen schoon en veilig drinkwater verkregen, er ontstaat ook nog eens een prachtig nevenresultaat. Toen ik laatst de pompen ging inspecteren (ik wil wel weten dat het geld goed besteed wordt) zag ik dat de mensen ook bezig waren met het aanleggen van groentetuintjes. Het beschikbare water kan dus ook direct weer voedsel en misschien een inkomen genereren.
Nu de rest van Cambodja nog!